Erkeklerin 3 kat daha fazla böbrek taşı oluşturduğunu, 30-50 yaşındakilerin ise riskli kümede sayıldığını söyleyen Doç. Dr. Süleyman Sami Çakır ikazlarda bulundu. Çakır, her 10 bireyden birinin böbrek taş oluşumuyla karşılaştığını, yaşı 30-50 arasındakilerin taş oluşma riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.
Böbrek taşı hastalarının bir seferden fazla taş oluşumuyla karşılaştığını aktaran Çakır, bedendeki idrar üretme biçimindeki dengesizliğin, ailesel yatkınlığın, doğuştan idrar yolları anomalileri ve sistemik birtakım hastalıkların da böbrek taşına yol açtığını vurguladı.
KANLI İDRAR RENAL KOLİK HABERCİSİ
Taşın boyutunun ve idrar yollarındaki yerinin tedavi sistemini belirlediğini söyleyen Çakır, şunları kaydetti:
“Bütün taşlar tedavi gerektirmez. Taşınızın rahatsızlığa yol açması ve idrarla atılmaması halinde tedaviye gereksinim duyulur. Beşerler ekseriyetle böbrek ve üreter (böbrek ile mesane ortasındaki idrarın taşınmasını sağlayan kanal) taşını ağrı ile ilişkilendirir. Lakin belirtiler taşın uzunluğu, biçimi ve idrar yollarındaki yeri üzere özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstererek büsbütün ağrısız ile şiddetli seviyede ağrılı ortasında değişebilir.
Şayet böbrek taşınız idrar akışını engelliyorsa renal kolik olarak bilinen şiddetli ağrı başlar. Renal kolik, bel, bedenin her iki yanı, kaburgaların alt kısmından kasık ve uyluk bölgesine kadar uzanan şiddetli bir ağrıya neden olur. Erkeklerin yumurtalıklarında da hissedilir. Bulantı, kusma, idrar yaparken ağrı ve kan ile ateş üzere belirtileriniz varsa çabucak tabibe başvurmalısınız.”
“TEKRAR TAŞ OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN TAŞINIZI TAHLİL ETTİRİN”
Çakır, böbreğinde yahut üreterinde taş bulunan birtakım hastaların gelecekte daha fazla taş oluşturabileceğini belirterek, “Taşınız düştükten yahut tedavi ile çıkarıldıktan sonra, hekiminiz tekrar taş oluşma riskinin yüksek olup olmadığını tespit etmek için taşınızı tahlil etmesi gerekiyor. Taş oluşma riskiniz düşükse bile öbür bir taş oluşumu engellemek için ömür stilinizi değiştirmelisiniz. Her gün 2.5 ile 3 litre ortası sıvı tüketmeli, sıvı alımınızı gün içine istikrarlı dağıtmalısınız. Su yahut süt üzere nötr pH’lı içecekleri tercih etmeli, idrar ölçünüzü nezaret altında tutmalısınız. İdrarınızın rengini gözlemleyip, sıcak iklimde yaşıyorsanız yahut ağır fizikî idman yapıyorsanız daha fazla sıvı almalısınız” yorumunu yaptı.