Yeni kriz! Evrendeki genişleme beklenenden daha hızlı

Hubble Sabiti Çelişkisi: Evrendeki Genişleme Beklenenden Daha Hızlı

Duke Üniversitesi’nden fizikçi Dan Scolnic liderliğindeki bir ekip, 320 milyon ışık yılı uzaklıktaki Saç kümesi (Coma galaksi kümesi) üzerinde yaptığı ölçümlerle evrenin genişleme hızındaki çelişkiyi derinleştirdi.

Hubble Sabiti Nedir?

Hubble Sabiti, evrenin ne kadar hızlı genişlediğini ölçmek için kullanılan bir değerdir. Ancak bu sabit, farklı ölçüm yöntemleriyle farklı sonuçlar vermektedir. Scolnic’in ekibi, yakın mesafelerde yapılan ölçümleri kullanarak evrenin 76.5 kilometre/saniye/megaparsek hızla genişlediğini belirlemiştir.

Bu değer yıldızların ışık şiddetine dayanarak yapılan ölçümlerle uyumludur. Ancak, evrenin erken dönemlerinden kalan ışığın (kozmik mikrodalga arka plan ışınımı) ölçümleri, genişleme hızını 67.4 kilometre/saniye/megaparsek olarak göstermektedir.

Hassas Bir Şekilde Hesaplandı

Scolnic ve ekibi, Saç kümesinin uzaklığını Tip Ia süpernovalar kullanarak daha önceki tahminlerle eşleştirmiştir. Bu sayede, kümenin 321 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu doğrulanmıştır. Elde edilen bu mesafe verisi, genişleme hızını daha hassas bir şekilde hesaplamayı mümkün kılmıştır.

Scolnic, “Bu ölçümler, Hubble Sabiti’nin en hassas değerlerinden birini elde etmemizi sağladı. Ancak çelişkileri çözmek yerine, daha büyük bir sorunun kapısını araladık.” konuyu diyerek yorumlamıştır.

Teorileri Yeniden Gözden Geçirmek Gerekli

Evrenin genişleme hızıyla ilgili bu çelişki, modern kozmolojinin en büyük bilmecelerinden biri haline gelmiştir. Bilim insanları, ya mevcut modellerde büyük bir hata olduğunu ya da henüz keşfedilmemiş fiziksel bir gerçeğin bu çelişkiden sorumlu olduğunu düşünmektedir.

Bu durum, evrenin genişleme sürecini açıklayan mevcut teorileri yeniden gözden geçirme gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Related Posts

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

Spotify’dan yeni özellik: İstenmeyen şarkılara 30 günlük erteleme

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir