Meyve-sebze yiyemeyebiliriz

Türkiye, Şubat Ayında Şiddetli Kuraklık Tehlikesi İle Karşı Karşıya!

Ali Can POLAT

Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan don olaylarının ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin Şubat ayı kuraklık haritasını kamuoyuyla paylaştı. Ocak ayında olduğu gibi Şubat ayında da ülkenin büyük bir kısmında “acil durum” niteliğinde şiddetli kuraklık yaşanmaktadır. Bu kuraklık ve susuzluk, tarlalardaki mahsulleri olgunlaşmadan kurutarak yok etti. Çiftçi temsilcileri, “Bu gidişle yaz aylarında meyve ve sebze bulmak zorlaşacak” ifadelerini kullanırken ihracatçılar ve hal esnafı ise “Fiyatların artması kaçınılmaz” şeklinde belirttiler.

İklim değişikliği ile birlikte hava olaylarında yaşanan dengesizlik, Türkiye’yi gıda enflasyonuyla mücadele ederken zor durumda bırakmaktadır. Kış aylarında don etkisiyle zarar gören tarlalarda erken çiçekler kuraklığın etkisiyle yok olmuştur. “Türkiye’nin uzun vadeli bir şekilde kuraklıkla mücadele etmesi gerektiği bir gerçektir” diyen Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, sulama sistemlerinin, ürün çeşitliliğinin ve yatırım kararlarının buna göre şekillendirilmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda ani sel riskine dikkat çekti.

Çiçekler Zarar Gördü

TMMOB ZMO Başkanı Suiçmez, don olayının yaş meyve sebze ürünlerinde ciddi bir kayba yol açtığını belirterek şunları söyledi: “Eğer kuraklık devam ederse, Trakya Bölgesi’ni de içine alan birçok üründe verim ve kalite kaybı yaşanacak. Gıda arzında açıklarla karşılaşılabilir, bu nedenle çiftçilerin tarım faaliyetlerine devam edebilmesi için hızlı önlemler alınmalı, sulama yatırımları da hızlandırılmalıdır.”

Kuraklık Tehlikesi Artıyor

Geçtiğimiz ay don olayı nedeniyle fiyatların yükseldiğini hatırlatan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Ürün bulma konusunda zorluklar yaşadık. Fiyatlar önce dengelendi fakat şimdi kuraklık tehdidi belirginleşmeye başladı. Şu an için hale yansımış durumda değiliz ancak don olayında yaşadığımız sıkıntıyı ilerleyen günlerde tekrar yaşayabiliriz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Aracı kurumlardan 7 hisse için 15 yeni hedef fiyat: Aselsan, THY, Arçelik dikkat çekiyor

2025 ilk çeyrek bilançolarının ardından aracı kurumlar model portföylerini güncelledi. Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket için 15 farklı hedef fiyat açıklandı. İşte detaylar…

Bakan Kacır duyurdu! OSB Lojman projesinde ilk harç

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için lojman uygulamasını ilk kez Manisa’da hayata geçirdiklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz bu yeni modelle barınma ve ulaşım gibi temel gereksinimlerin yanı sıra sosyal donatı alanları, spor tesisleri, çocuk oyun alanları, eğitim ve kreş imkanlarıyla çalışanlarımız ile ailelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütüncül bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Şehirleşme planları ve yerel mimariyle uyumlu şekilde inşa edilecek, mülkiyeti OSB’ye ait olacak modern yaşam alanlarından, çalışanlarımız yaşadıkları şehirlerdeki kira bedelinin yaklaşık üçte biri oranında sembolik bir kullanım bedeli ödeyerek faydalanabilecek.” dedi.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda 430 yeni tünel inşa edildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2002 yılı sonunda 50 kilometre uzunluğunda 83 adet tünel olduğunu belirterek, “23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513’e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı” dedi.

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor