Aort anevrizması ile aort diseksiyonu aynı değil! Prof. Uğurlucan hayat kurtaran farkları açıkladı

Aort Anevrizması ve Aort Diseksiyonu: Hayati Farklar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in aort diseksiyonu geçirmesi, kalp ve damar hastalıklarının ciddiyetini vurguluyor.

“YANLIŞ YORUM ZAMAN KAYBETTİRİR…”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Uğurlucan, aort anevrizması ile aort diseksiyonunun aynı hastalık olmadığını açıklıyor. Yanlış anlayışın hayati sonuçlara sebep olabileceğini belirtiyor.

AORT ANEVRİZMASI NEDİR?

Aort anevrizması, aort damarının genişlemesi ile ortaya çıkar. Genellikle belirti vermez ve yavaş ilerler. Tedavi cerrahi müdahale veya stent uygulamasıyla yapılabilir. Ancak anevrizma yırtıldığında ölümcül olabilir.

AORT DİSEKSİYONU: DAKİKALARLA YARIŞILAN SESSİZ KATİL

Aort diseksiyonu ise ani ve hızlı bir şekilde ilerler. Yüksek tansiyon hastalığı riskini artırır. Şiddetli ağrılarla kendini gösterir ve acil cerrahi müdahale gerektirir. Geç kalınması durumunda ölüm riski vardır.

KİMLER RİSK ALTINDA?

  • 60 yaş üzerindekiler
  • Yüksek tansiyon hastaları
  • Ailede damar hastalığı öyküsü olanlar
  • Sigara kullanıcıları
  • Kolesterol yüksekliği ve damar sertliği olanlar
  • Bağ doku hastalıkları olanlar

AORT ANEVRİZMASI İLE AORT DİSEKSİYONU KARŞILAŞTIRMASI

Aort anevrizması yavaş ilerlerken, aort diseksiyonu ani bir şekilde başlar. Her ikisi de ciddi sonuçlara neden olabilir, ancak tedavi ve müdahale süreci farklılık gösterir.

PROF. DR. MURAT UĞURLUCAN: AĞRIYI HAFİFE ALMAYIN

Uğurlucan, ağrıya dikkat çekerek, erken teşhisin ve tedavinin hayati önemini vurguluyor. Acil durumların zamanında müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Sürekli yorgun, dalgın ve unutkan mı hissediyorsunuz? Nedeni düşündüğünüzden daha basit olabilir! Uzmanlar demir eksikliğinin sadece kansızlık değil, birçok başka rahatsızlığı da tetiklediğini söylüyor. Peki doğal yolla nasıl önlenir?

Bel ağrısı çekenlere ’40 dakika’ uyarısı

Saatlerce masa başında çalışıyor, belinizdeki sızıya “alışıyorum” diyorsanız dikkat! Prof. Dr. Mehmet Aydoğan’a göre 40 dakikadan uzun süre oturmak omurganıza düşündüğünüzden çok daha fazla zarar veriyor olabilir. İşte belinizi korumanın yolları…

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir