53 yıllık Sovyet Venüs uzay aracı Dünya’ya düşecek

53 Yıllık Sovyet Venus Uzay Aracı Dünyaya Düşmeye Hazırlanıyor




1972 yılında Venüs‘e ulaşma çabasıyla fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yaklaşık 53 yıl sonra Dünya’ya geri düşmeye hazırlanıyor. Henüz görevinin başında başarısız olan bu uzay aracı, yetersiz hız nedeniyle Venüs’ün yörüngesine ulaşamamıştı. Bugün, hala Dünya’nın yörüngesinde bulunan bu aracının yakın bir tarihte kontrolden çıkmış bir şekilde atmosfere girmesi bekleniyor.

Görev Başarısız Olmuştu

Kosmos 482, 31 Mart 1972‘de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü‘nden fırlatıldı. Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma amacıyla başlattığı bu görev, bir motor arızası nedeniyle başarısız olmuştu. Aracın motoru, Venüs’ün yörüngesine giriş için gerekli hızda bir ivme kazandıramayınca uzay aracı Dünya’nın yörüngesinde kalmaya devam etti. Aracın büyük bir kısmı, birkaç gün içinde çeşitli parçalar halinde Dünya’ya yeniden giriş yapmış olsa da daha büyük kalıntılar bugüne kadar yörüngede dönmeye devam etti. Başarısız olan görev, toplamda yaklaşık 500 kg olan bir taşıyıcı araç ve iniş sondasından oluşuyordu.




Hollanda’dan bir uydu izleyicisi olan Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında gireceğini tahmin ediyor. Ancak, kesin bir tarih vermek şu an için zor. Güneş’in aktif fazda olması, atmosferin genişlemesine ve yörüngedeki nesnelerin daha hızlı bir şekilde atmosferle karşılaşmasına neden oluyor. Bu da uzay aracının erken bir tarihte geri dönmesini sağlayabilir.

Parçalar Yüzeye Kadar Ulaşabilir

Bununla birlikte Kosmos 482’nin yeniden giriş sırasında atmosferde tamamen yanarak yol olması beklenmiyor. Çünkü bu uzay aracı, Venüs atmosferine girmeyi amaçlayan ve yüksek ısıya dayanıklı olarak tasarlanmış bir araç. Dolayısıyla atmosferden geçerken bazı parçaların yüzeye düşme ihtimali bulunuyor.

Öte yandan uzay aracının kalıntılarının nereye düşeceği de şu an için tam olarak kestirilemiyor. Yörüngedeki hareketler ve atmosferin sürtünmesi sonucu iniş zamanı ve yeri değişkenlik gösterebilir. Ancak, büyük olasılıkla uzay aracı kalıntıları okyanusa düşecek.

Related Posts

2025’e güçlü başlangıç: Samsung, Galaxy S25 serisiyle rekora koştu

Samsung Electronics, 2025’e güçlü bir başlangıç yaparak gelir ve kârda önemli artışlar yaşadı. İtici güç Galaxy S25 ve mobil bölüm olsa da, yarı iletken segmenti karışık bir tablo sunuyor. Şirketin AI ve 2nm gibi geleceğe yönelik büyük yatırımları ise dikkat çekiyor.

TCL’nin 85 inçlik dev ekranlı QLED televizyonu uygun fiyatla satışta

TCL, uygun fiyatlı büyük ekran TV arayanlara hitap eden yeni modeli 85Q5K’yı tanıttı. 85 inçlik bu dev ekran, ABD’de 749,99 dolarlık fiyatla satışa çıktı. QLED panelle gelen cihaz, 4K çözünürlük ve HDR Pro+ desteği sunarken Dolby Vision, HDR10 …

NASA’dan uzay için yeni nükleer enerji sistemi

NASA ile İngiltere’deki Leicester Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen yeni nesil bir nükleer enerji sistemi, uzay görevlerinde devrim yaratma potansiyeli taşıyor. Bu çığır açıcı sistem, geleneksel çözümlere kıyasla beş kat daha ucuz bir yakıt …

YouTube, yetişkinlere yönelik videoların küçük resimlerini bulanıklaştıracak

YouTube, tüm kullanıcılar için daha güvenli arama deneyimleri sağlamak amacıyla yeni bir deneysel özellik duyurdu. Bu özellikle birlikte sık sık cinsel temalar içeren videoların küçük resimleri (thumbnail) bulanıklaştırılmaya başlanacak. Topluluk …

Google ünlü uygulamasını rafa kaldırıyor

Google, bağımsız Play Oyunlar uygulamasını rafa kaldırıyor. Oyun deneyimini doğrudan Play Store’a taşıyor. Kullanıcılar artık oyuncu profillerini ve arkadaş aktivitelerini tek çatı altında yönetebilecek.

vivo Y29 Türkiye’de satışa sunuldu

Vivo, yeni akıllı telefonu Y29 modelini Türkiye’de satışa sundu. Cihaz; 6500 mAh kapasiteli bataryası, 50 MP çözünürlüklü ana kamerası, Snapdragon 685 işlemcisi ve SGS 5 yıldız sertifikalı dayanıklı tasarımıyla öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir