Merkez Bankası’ndan TL’yi güçlendirme hamlesi

TCMB, Türk Lirasına Geçişi Teşvik Etmek İçin Yeni Düzenlemeler Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenlemeye gitti. Alınan kararlar arasında zorunlu karşılık oranlarından faiz uygulamalarına, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümüne kadar geniş bir yelpazede değişiklikler yer alıyor.

Yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeye sahip yabancı para cinsi repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı ise 400 baz puan artırıldı. Bu düzenlemeyle kısa vadeli döviz cinsi kaynakların kullanımı sınırlandırılmaya çalışılıyor.

Ayrıca, TL mevduatların bankacılık sistemindeki ağırlığının artırılması hedefi doğrultusunda, tüzel kişilere ait TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalara yeni bir yükümlülük getirildi. Bu bankalardan her ay söz konusu payı 0,3 puan artırmaları bekleniyor.

Öte yandan, TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz ve telafi oranları da revize edildi. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü oranındaki ödeme oranı yüzde 86’ya yükseltildi. Bu adım, TL cinsinden kaynaklara olan talebi canlandırmayı amaçlıyor.

İhracat Gelirlerinde Yapılan Değişiklikler

İhracat gelirlerinin yurda getirilmesinde de yeni bir düzenleme yapıldı. İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye satılması gereken asgari oran, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak belirlendi. Bu sayede, ihracat dövizlerinin ülke içinde kalma oranı artırılmış olacak.

Son olarak, firmaların ihracat dövizlerini TL’ye dönüştürmesini teşvik etmeye yönelik uygulama kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da artırıldı. Mevcut destek oranı, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3 olarak uygulanacak.

Related Posts

TZOB’dan don felaketine ilişkin açıklama: ’65 ilimizi etkiledi’

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar don felaketine ilişkin açıklamada bulundu. Bayraktar “65 ilimizde meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi” dedi.

Bakan Kacır: “İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bir “bilişim adası” olmasını istediklerini belirterek, “KKTC’yi sadece kendi çocuklarımızın değil, bütün dünyadan bilişimcilerin, dijital teknoloji alanlarında ürünler, hizmetler geliştiren insanların adresi haline getirmek üzere çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

Altının ons fiyatında olası geri çekilmelerde merkez bankalarının etkili olması bekleniyor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum.” dedi.

Patates hasadı başladı: Ülkenin dört bir yanına gönderiliyor

Muğla’nın Datça ilçesinde turfanda patates üretimi yapılan tarlalarda hasat yapılıyor.

Ünlü ayakkabı markalarından Trump’a mektup

Nike ve Adidas’ın da aralarında bulunduğu ABD’nin önde gelen ünlü ayakkabı markaları Trump’a vergi muafiyeti konusunda çağrıda bulundu. Ünlü ayakkabı markaları vergi muafiyeti olmazsa ayakkabı şirketlerinin gümrük için yüzde 150 ila yüzde 200 arasında ekstra vergi ödemek zorunda kalacağı bunun da şirketlerin kepenk kapatmaya zorlayacağı aktarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir