ABD: İran, helikopter kazasının ardından bizden yardım istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazeteci, Miller’a, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve beraberlerindeki heyetin hayatını kaybettiği helikopter kazası sonrasında ABD’nin helikopteri bulma çalışmalarında herhangi bir yardımının olup olmadığı konusunda da soru yöneltti.

Matthew Miller, bu soruya verdiği yanıtta, “İran Hükümeti tarafından bizden yardım istendi. Onlara, bu gibi bir durumda yabancı bir hükümetten gelen herhangi bir talep karşısında yapacağımız gibi, yardım sağlayacağımızı net bir şekilde ifade ettik. Ve nihayetinde o yardımı sağlayamadık” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ne için kendilerinden yardım istendiği konusunda ise detay vermekten kaçındı.

‘LOJİSTİK SEBEPLERDEN YARDIM SAĞLAYAMADIK’

Miller, ‘ne için’ yardım istendiği sorusuna, şu yanıtı verdi: “Bu konunun detaylarına girmeyeceğim ama İran hükümeti tarafından bizden yardım istendi. Biz de yardım etmeye istekli olacağımızı söyledik. Bu, bu durumda herhangi bir hükümetle ilgili olarak yapacağımız bir şey. Nihayetinde, büyük ölçüde lojistik sebeplerden yardım sağlayamadık.”

İRAN ‘DIŞARIDAN YARDIM ALMADIK’ DEMİŞTİ

İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın ölümünün ardından, kaza geçiren helikopterin enkazını bulmak için başlatılan ve saatler süren arama çalışmalarına ilişkin dün bir açıklama yapmıştı. Helikopter enkazının bulunması için ‘dış yardıma başvurmadıklarını’ dile getiren yetkili, operasyonunun İran kurtarma ekipleri ve İran drone’ları tarafından gerçekleştirildiğini söylemişti. Kolivend, “Bugün sabah saat 05.00 sıralarında helikopterin enkazını bulanlar İranlı kurtarma ekipleriydi” diye konuşmuştu.

Öte yandan, bunun öncesinde, güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İran makamlarının yardım teklifini kabul etmesi üzerine bir adet Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) saat 23.30’da Batman’dan havalanarak saat 00.45’te kaza bölgesine ulaştığı belirtilmişti. Anadolu Ajansı (AA), sabah saatlerinde “Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkaz bölgesini tespit edip yurda döndü” başlığı ile hava aracının Van’a geldiğini duyurmuştu.

Ne olmuştu?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs Pazar günü İran-Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi.

Reisi’nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi.

İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurulun düzenlemeleri yapması gerekiyor.

İran’da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx