Bakan Bolat açıkladı: Nisan ayı dış ticaret açığında dev artış!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Nisan Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisan ayı dış ticaret verilerini paylaştı. Bakan Bolat, nisan ayında ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8,5 artarak 20,9 milyar doları aştığını ve bu rakamın son 9 ayın en yüksek ihracat rakamı olduğunu belirtti. Ayrıca, nisan ayında ithalatın yüzde 12,9 artarak 33 milyar dolara yükseldiğini ve dış ticaret açığının yüzde 21,7 artarak 12 milyar dolara çıktığını söyledi.

Küresel ekonomik belirsizliklere ve zorlu koşullara rağmen Türkiye’nin nisan ayındaki ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artarak 20,9 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Bakan Bolat, bu performansla nisan ayında en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşıldığını dile getirdi.

‘AB’nin İthalatında Önemli Düşüşler Yaşandı’

İhracattaki artışın arkasında yoğun bir çaba olduğunu belirten Bakan Bolat, “AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ortağı olarak yıllık ithalatında önemli düşüşler yaşadı ve hala istikrarlı bir seyir izliyor” şeklinde konuştu. Aynı zamanda, korumacı politikaların arttığını da belirten Bolat, “ABD’nin ticaret politikaları çerçevesinde gümrük vergileri 1900’lerin seviyelerine çıktı. Benzer şekilde, Çin’in ihracat fiyatları düşüş trendinde, bu da rekabeti daha zor hale getiriyor. Türkiye’nin bu dönemde ihracatını artırması büyük bir başarıdır” dedi.

Bakan Bolat, ayrıca geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artışla 7,1 milyar dolarlık net artış sağlanarak 2025 Nisan itibarıyla Türkiye’nin yıllıklandırılmış mal ihracatının Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Related Posts

Merkez Bankası’ndan TL’yi güçlendirme hamlesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla, zorunlu karşılık oranlarını artırarak, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümünü teşvik eden bir dizi yeni düzenleme açıkladı.

Rekabet Kurulundan Erikli ve Pınar Su’ya yaklaşık 26 milyon lira ceza

Rekabet Kurulu, Erikli Su ve Meşrubat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye (Erikli) 21,1 milyon lira, Pınar Su ve İçecek Sanayi ve Ticaret AŞ’ye (Pınar) ise yaklaşık 4,9 milyon lira idari para cezası kesilmesini kararlaştırdı.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi imalat sanayinde 13 aylık duraklama

İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye İmalat PMI verisi nisan ayında da değişmeyerek 47,3 seviyesinde gerçekleşti. Üretim ve siparişlerdeki durgunluk sürerken, sektör üst üste 13. ayda da daralma sinyali verdi.

Çok çalışıyoruz yoksulluktan kaçamıyoruz

Avrupa’da yoksulluk riski olanların sayısı 9 yılda 11.6 milyon kişi azaldı, Türkiye’de ise 5.1 milyon kişi arttı. Uzun mesai saatlerine rağmen milyonların geçim derdi büyüdü.

Geçim krizi derinleşiyor: Açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki fark giderek büyüyor!

TÜRK-İŞ’in nisan ayı araştırması, çalışanların geçim koşullarının daha da zorlaştığını ortaya koydu. Gıda fiyatlarında süren artış mutfak harcamalarını artırırken temel ihtiyaçlara erişim her geçen gün daha da güçleşiyor. Raporda mevcut gelir düzeylerinin yetersizliğine dikkat çekiliyor.

İhtiyaç kredilerinde kısa vadeli faizler yükseldi: İşte 100 bin TL için güncel hesaplamalar

Bankaların ihtiyaç kredisi faizlerinde özellikle kısa vadede ciddi artışlar yaşanıyor. 30 Nisan 2025 itibarıyla 12 ay vadeli kredi seçeneklerinde faiz oranları yüzde 3,89 seviyelerine kadar çıktı. Buna karşın, 24 ve 36 ay gibi daha uzun vadelerde nispeten daha düşük faiz oranları uygulanıyor. Bu gelişmeler, tüketicileri “en uygun ihtiyaç kredisi” arayışına yönlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir