Bakır İşlemeciliğinde Bir Dönem: Hasan Var’ın Hikayesi

Izmir’de Bakır İşlemeciliği Yapan Hasan Var: “Bakırdan Takı Yaparak Mesleğime Değer Katıyorum”

Izmir’de bakır işlemeciliği yapan ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına sahip olan 58 yaşındaki Hasan Var, meslek hayatına 7 yaşında Kemeraltı’nda kuyumculuk yaparak başladı. Daha sonra 14 yaşında memleketi Erzincan’da öğrendiği bakırcılık ile yoluna devam eden Var, bakır tava, tencere, ibrik gibi ürünlere talebin azalması üzerine bakırı takı yaparak mesleğine yeni bir soluk getirdi.

Kemeraltı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Hasan Var

Dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşılarından biri olan Kemeraltı’nda bakır işlemeciliği yapan Hasan Var, “44 yıldır bakırcılık yapıyorum. Artık bakırcılıkla kuyumculuğu birleştirdim. Bakırdan taşlı bilezik, kolye, yüzük yapıyorum” şeklinde konuştu. Erzincan’da 3 yıl çıraklık yaptığını belirten Var, mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu ve sektörde yetişen zanaatkarların azaldığını dile getirdi.

Var, bakır işi ve kuyumculuğu birleştirme fikrinin eşine ait olduğunu ve bu sayede bakır takılar ürettiklerini aktardı. Bakır takıların sağlığa faydalarını anlatan Var, “Bakır bilezik hem negatif elektriği alır hem de kireçlemeyi önler. Bakırdan yapılan takıları öneriyorum” dedi.

Mesleğin Geleceği ve Destek Beklentisi

Var, sanatların kaybolmaması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaşım elverdiğince bu mesleği sürdüreceğim. Destek olunmalı, reklam yapılmalı. Halk eğitimlerinde, belediyelerin organizasyonlarında bu meslekler desteklenmeli” şeklinde konuştu. Hasan Var, “Bakırdan yapılan takıların yanı sıra el sanatlarına da destek verilmeli. Ekonomik getirisi olan meslekler insanların daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlar” diyerek meslektaşlarına ve el sanatlarına destek çağrısında bulundu.

Related Posts

Japon otomotiv devlerinden ABD’ye rekor indirim!

Japon otomobil üreticileri ABD’ye ihraç edilen ürünlerin fiyatlarını rekor hızda düşürdü. Bloomberg News’in haberine göre, Japon otomobil üreticileri,Trump’ın gümrük vergileri otomobilleri vururken şirketlerin rekabetçi kalabilmesi için kârlarından …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Trump 12 yeni ülkeye yönelik tarife mektuplarını paylaştı

ABD Başkanı Donald Trump; Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarife oranlarını içeren mektupları yayımladı.