Ekonomik büyümenin öncü göstergesi imalat sanayinde 13 aylık duraklama

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Nisan 2025 Raporu Açıklandı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketi sonuçlarına göre, imalat sektöründe Nisan 2025 dönemi performansı değerlendirildi. Anket sonuçları, sektördeki iyileşmeye işaret eden eşik değeri olan 50’nin altında kalırken, manşet PMI endeksi nisan ayında bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 47,3 seviyesinde gerçekleşti. Sektördeki performansta devam eden bozulma, faaliyetlerdeki kesintisiz yavaşlama eğiliminin 13. aya ulaştığını gösteriyor.

Üretimdeki Yavaşlama ve Yeni Siparişlerdeki Daralma Devam Ediyor

Nisan ayında üretimde yaşanan yavaşlama mart ayına kıyasla daha hafif olsa da 13. kez üst üste kaydedildi. Hem toplam hem de yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki daralmaların devam ettiği gözlendi. Talep koşullarının iç piyasada ve dış pazarlarda durgun olması, imalatçıları yeni siparişlerdeki yavaşlamaya bağlı olarak istihdamı azaltmaya ve satın alma faaliyetlerini daraltmaya yöneltti.

Tedarikçilerin teslimatlarını hızlandırdığı gözlemlenen Nisan ayında girdi fiyatlarında yaşanan yükseliş, enflasyonun da artmasına sebep oldu. Türk lirasındaki değer kaybı ve ham madde maliyetlerindeki artış da bu durumu destekledi. Nihai ürün fiyatlarındaki enflasyon ivme kazanarak son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Nisan ayında uluslararası ekonomik belirsizliklerin Türk imalatçılarının karşı karşıya kaldığı zorlukları artırdığını belirtti. Ancak bazı göstergelerde izlenen iyileşme sinyalleri, sektörün potansiyel bir büyüme bölgesine doğru ilerleyebileceği umutlarını artırdı.

Birçok Sektörde Üretim ve İstihdam Düşüş Kaydetti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Nisan 2025 raporuna göre, yeni siparişlerde genel bir ivme kaybının yaşandığı ikinci çeyreğin başlangıcı, birçok sektörde üretim ve istihdamı düşüşe götürdü. Nisan ayında, ağaç ve kağıt ürünleri sektöründeki düşüş göze çarparken, gıda ürünleri sektörü pozitif bir büyüme kaydetti.

Nisan ayında, tekstil sektöründe yeni siparişlerde belirgin bir düşüş yaşanırken, yeni ihracat siparişlerinde ise artışlar gözlendi. Üretimde genel bir yavaşlama meydana gelirken, gıda ürünleri sektörü dışında diğer sektörlerde düşüş kaydedildi.

İstihdamın azalma eğiliminde olduğu sektörlerde çalışan sayıları gerilerken, işe alımların arttığı sektörler de bulunuyor. Girdi maliyetlerindeki artış ve talepteki azalma, genel olarak satın alma faaliyetlerinde yavaşlamaya neden oldu. Tedarikçilerin teslimat sürelerinde iyileşmeler görülürken, girdi fiyatlarındaki artış enflasyonu etkiledi.

Related Posts

Vatandaş, Erdoğan’ı kendi cümleleriyle vurdu. Erdoğan sordu o cevap verdi. AKP’liler bile sustu kaldı

Asgari ücretle geçinmek imkansız hale geldi. Açlıktan ölmemek için yiyen, örtünmek için giyinen bir toplum her fırsatta yar aç yarı tok olduklarını haykırmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1993 yılında yaptığı çay-simit hesabını …

Rekabet Kurulu’ndan bankacılık devine uyarı!

Rekabet Kurulu, Yapı Kredi’nin World Kart işbirliği sözleşmelerindeki bazı maddelerin rekabeti aşırı kısıtladığına hükmetti. Kurulun aldığı karar doğrultusunda, söz konusu işbirliği sözleşmelerinin 9 ay içerisinde rekabete aykırı hükümlerden …

Ehliyet taşıma zorunluluğu sessizce kalktı: Milyonlarca sürücü hala habersiz

Türkiye’de sürücüler için önemli ama birçok kişinin hâlâ farkında olmadığı bir kolaylık sessiz sedasız yürürlüğe girdi. İçişleri Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “Hayat Kimliğinle Kolay” uygulaması sayesinde artık sürücü belgesi fiziksel olarak taşınmak zorunda değil. Ancak bu büyük kolaylık, uygulamanın üzerinden aylar geçmesine rağmen birçok vatandaş tarafından hâlâ bilinmiyor.

İsrail’in varoluş ömrü bitti. İki yıl içinde olağanüstü şeylere tanık olabiliriz. Tarih intikamı ile döner. ABD ve Avrupa’nın artık İsrail’e ihtiyaca kalmadı. O düzen çoktan yıkıldı. Şimdi harita konuşma zamanı.

Avrupa’ya ne oldu da İsrail’e ardı ardına yaptırımlara başladı? Ticareti kesmekten, ekonomik ambargodan, büyükelçileri geri çağırmaktan, silah satışını durdurmaktan söz eder oldu. İspanya ve İrlanda gibi, Gazze ’deki soykırıma başından beri onurlu tavır koyan ülkelerin dışındakiler, önceki gün bir anda harekete geçti. Fransa, İngiltere, Norveç, İsveç, Hollanda ve diğerleri şaşırtıcı kararlar alıyor, Avrupa Birliği üst kurumuna r adikal kararlar alma çağrıları yapıyor. Ne o, Avrupa İsrail’i düşman

Gözler Merkez Bankası’nda: Yılın ikinci enflasyon beklentileri raporunu açıklayacak

Gözler Merkez Bankası’nda: Yılın ikinci enflasyon beklentileri raporunu açıklayacak

Gram altın için bayram uyarısı: Uzman isim beklenen büyük hamleyi açıkladı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş, gram altın için yeni rakam vererek kritik tarih beklentisini paylaştı.