Geçim krizi derinleşiyor: Açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki fark giderek büyüyor!

TÜRK-İŞ Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verileri Yükselişte

TÜRK-İŞ’in nisan ayı verilerine göre açlık ve yoksulluk sınırında artış devam ediyor. Açlık sınırı 24.035 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 78.291 TL’ye çıktı. Bir önceki ayda bu değerler sırasıyla 23.615 TL ve 76.922 TL olarak belirlenmişti.

TÜRK-İŞ’in Açıklamasına Göre:

“TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından, çalışanların yaşam koşullarını ve ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her ay düzenli olarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre;

  • Ankara’da dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 24.035 TL,
  • Gıda harcamaları ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer zorunlu ihtiyaçlar için aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 78.291 TL olarak belirlendi.
  • Bekâr bir işçinin yaşam maliyeti ise aylık 31.142 TL’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ verilerine göre, Nisan 2025 itibariyle ‘mutfak enflasyonu’ şu şekilde değişti:

  • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre %1,78 oranında gerçekleşti.
  • On iki aylık değişim oranı %35,60 olarak kaydedildi.
  • Yıllık ortalama artış ise %51,58 olarak gerçekleşti.

Çalışanların harcamalarının büyük bir kısmını oluşturan gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yaşam koşulları her geçen gün zorlaşıyor. TÜRK-İŞ hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için aylık gıda harcaması son bir ayda 420 TL arttı. Bu artışlar yılın ilk yarısına gelmeden ailelerin mutfak harcamalarına 1904 TL ek yük getirdi. Yoksulluğun azaltılması için ücret gelirlerinin sadece enflasyona endeksli olmayacak şekilde arttırılması gerekmektedir.

TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırları ücret miktarı değildir. Bu rakamlar, bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli aylık geliri ifade eder. Ancak ülkemizde genellikle bir kişinin çalıştığı ve aile gelirinin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, asgari ücretle geçimin zor olduğu ortaya çıkmaktadır.

Related Posts

İhtiyaç kredilerinde kısa vadeli faizler yükseldi: İşte 100 bin TL için güncel hesaplamalar

Bankaların ihtiyaç kredisi faizlerinde özellikle kısa vadede ciddi artışlar yaşanıyor. 30 Nisan 2025 itibarıyla 12 ay vadeli kredi seçeneklerinde faiz oranları yüzde 3,89 seviyelerine kadar çıktı. Buna karşın, 24 ve 36 ay gibi daha uzun vadelerde nispeten daha düşük faiz oranları uygulanıyor. Bu gelişmeler, tüketicileri “en uygun ihtiyaç kredisi” arayışına yönlendirdi.

Avrupa’daki elektrik krizi: Uzmanlardan açıklama geldi

İspanya, Portekiz, Fransa ve Belçika’da dün yaşanan elektrik kesintisi hayatı durma noktasına getirdi. Uzmanlar, ülkeler arası elektrik bağlantılarının artırılması gerektiği konusunda uyarıyor.

Trump’ın ilk 100 gününe tarifeler damga vurdu

ABD Başkanı Donald Trump, görevinin ilk 100 gününde izlediği tarife politikasıyla küresel ticarette gerilimin tırmanmasına ve belirsizliklerin artmasına neden oldu.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Elektrikli araç şarj soket sayısı arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı martta önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir