İsveç pestosundan Finlandiya iyot tabletlerine! Farklı ülkelerin olası savaş kitleri

Avrupa Birliği, artan jeopolitik gerginliklere karşı vatandaşlarından temel ihtiyaçları stoklamalarını istiyor. Su, gıda, ilaç ve acil durumlarda en az 72 saat yetecek piller gibi malzemeler, kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalmak için değil, potansiyel krizlere hazırlık için öneriliyor.

Çağrı, Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanması ve Ukrayna ile Rusya arasındaki barış görüşmelerindeki duraksama ortamında, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün hazırladığı sivil savunma raporu ile destekleniyor.

abc.es’in haberine göre İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka, geçtiğimiz yıl vatandaşlarını olası krizlere hazırlamak amacıyla bilgilendirici dokümanlar dağıttı ve önerilerin yer aldığı kapsamlı web siteleri oluşturdu. Daha yakın bir zamanda ise Fransa ve Belçika gibi ülkeler, halklarının hayatta kalma ve refahını güvence altına almayı hedefleyen benzer girişimlere imza attı. Japonya ise bu tür tavsiyeleri yıllardır uyguluyor ve özellikle doğal afetlere yönelik hazırlıklarıyla dikkat çekiyor.

Finlandiya

Finlandiya, kasım ayında olası krizlere veya silahlı çatışmalara hazırlık için detaylı talimatlar ve öneriler içeren bir çevrimiçi rehber yayımladı.

‘Acil Durum ve Krizlere Hazırlık’ başlıklı bu belge, yaklaşık yirmi resmi kurum ve sivil toplum kuruluşunun iş birliğiyle hazırlandı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından 2022 yılında başlatılan ulusal dayanıklılık stratejisinin bir parçası olarak sunuldu.

Finlandiya hükümeti, ülkenin tarihi geçmişi ve Rusya ile paylaştığı geniş sınır nedeniyle ‘en kötü olası tehdit olan savaşa her zaman hazırlıklı’ olduğunu belirtti. Çatışma durumunda askerlik hizmetini tamamlamış olanların ve sivil hizmet yapması gerekenlerin görevlerini yerine getirecekleri vurgulandı.

Rehberde, terör saldırılarında kanamanın nasıl durdurulacağından, hava olayları, patojen salgınları veya nükleer saldırılar gibi durumlarla nasıl başa çıkılacağına kadar kapsamlı talimatlar yer alıyor. Nükleer saldırı ihtimali durumunda iyot tabletlerinin bulundurulması gerektiği özellikle vurgulandı. Ayrıca, yetkililer kriz zamanında en çok ihtiyaç duyanlara odaklanabilmek için vatandaşlardan en az bir hafta boyunca kendilerine yetecek temel ihtiyaçları temin etmelerini istedi.

İsveç

İsveç hükümeti, krizlere hazırlık amacıyla her haneye detaylı ipuçları içeren bir broşür dağıtmaya başladı. Bu, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana beşinci kez gerçekleştirilen bir uygulama. Broşürün ilk sayfalarında, ‘Belirsizlik zamanlarında plan yapmak önemlidir. Askeri tehdit seviyeleri artıyor. İsveç’e karşı silahlı bir saldırıya hazırlıklı olmalıyız,’ ifadelerine yer veriliyor. Hükümet ayrıca, ‘Vazgeçmeyeceğiz; aksini iddia eden her türlü görüş yanlıştır’ diyerek kararlılığını vurguluyor.

Belgede, ülkenin çevresindeki silahlı çatışmalara doğrudan atıfta bulunulurken, siber saldırılar, dezenformasyon kampanyaları, terörizm ve sabotaj gibi İsveç toplumunu hedef alan diğer tehditlerden de söz ediliyor. Ayrıca, 16 ila 70 yaş arasındaki vatandaşların, devletin ‘topyekün savunma’ stratejisinin bir parçası oldukları ve bu doğrultuda hizmet etmekle yükümlü oldukları hatırlatılıyor.

Hayatta kalmak için önerilen malzemeler arasında pesto, yağda kurutulmuş domates, fıstık ezmesi, kuruyemiş ve tohumlar gibi yüksek enerjili yiyecekler bulunuyor. Hızlı ve az suyla hazırlanabilen gıdaların tercih edilmesi, aynı zamanda şişelenmiş su stoklanması da öneriliyor. Yetkililer, evcil hayvanların da unutulmaması ve onlar için de yeterli yiyecek bulundurulması gerektiğini belirtiyor.

Norveç

Norveç’in Hitra Belediyesi, ülkenin Sivil Savunma biriminden aldığı bilgiler doğrultusunda olası krizlere hazırlık amacıyla kapsamlı bir rehber yayımladı. Rehberde, fırtına, doğal afet, sabotaj, teknik aksaklık, terörizm veya savaş gibi durumların, birçok kişinin elektrik ve suya erişimini kaybetmesine ve temel ihtiyaçlara ulaşmasını zorlaştırabileceği vurgulanıyor.

Bu tür krizlerle başa çıkmak için rehberde detaylı öneriler yer alıyor. Öne çıkan öneriler arasında, kişi başına bir hafta yetecek miktarda, yaklaşık 20 litre içme suyu depolanması bulunuyor. Yiyecek stoklamada ise ilk haftayı karşılayacak kadar gıda maddesi bulundurulması tavsiye ediliyor. Ayrıca sıcaklığın korunması için battaniye, uyku tulumu gibi malzemelerin yanı sıra mum, kibrit veya çakmak bulundurulması öneriliyor. Rehberde, krizlerin ilk aşamalarında tıbbi acil durum numaralarına veya acil servislere ulaşmanın zor olabileceği belirtilerek, vatandaşlara temel ilk yardım bilgisi ve malzemelerini hazır bulundurmaları çağrısı yapılıyor.

Belçika

Belçika, vatandaşlarına temel ihtiyaç maddeleri stoklamaları konusunda tavsiyede bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Hükümet, toplumun her gün ‘hava olayları, büyük çaplı yangınlar veya siber saldırılar’ gibi çeşitli risklerle karşı karşıya olduğunu ve dünyadaki jeopolitik gelişmelerin ülke güvenliğini tehdit edebileceğini belirtiyor. Belgede, ‘Ukrayna’daki savaş, dezenformasyon, doğalgaz arzındaki riskler ve Avrupa’nın diğer bölgelerindeki silahlı çatışma tehditleri gibi durumlar bu tehditleri artırabilir’ ifadelerine yer veriliyor.

Rehberde, temel ilk yardım çantası, yedek ilaçlar, şişelenmiş su, cep telefonu şarj cihazı veya taşınabilir şarj aleti, önemli belgeler, elle çevrilen şarj edilebilir el feneri, pille çalışan radyo, çakmak veya kibrit, İsviçre çakısı ve tahliye kontrol listesi gibi malzemelerin bulundurulması öneriliyor.

Fransa

Fransa, vatandaşlarını çeşitli tehditlere karşı hazırlıklı olmaya çağıran ülkeler arasında yerini aldı. Geçtiğimiz hafta François Bayrou hükümetinin kriz durumlarına ilişkin hazırlık uygulamalarını içeren bir broşür yayımladığı ortaya çıktı. Belgede, endüstriyel kazalar, iklim olayları, siber saldırılar ve silahlı çatışmalar gibi başlıca tehditlerden bahsediliyor. Ancak, silahlı çatışmalar konusuna odaklanılmaması gerektiği özellikle vurgulanıyor. Broşürün yayımlanma zamanı ise uluslararası gerginliklere bir tepki olarak değerlendiriliyor.

Fransız hükümeti, kriz anlarında hazırlıklı olunması için pille çalışan bir radyo (yedek parçalarıyla birlikte), ilaç ve ilk yardım çantası, bıçak, bozulmayan yiyecekler, sıcak giysiler, el feneri, şarj cihazı, yeterli miktarda şişelenmiş içme suyu, gözlük, nakit para ve temel belgelerin fotokopilerinin bulundurulmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, acil durumun beklenenden uzun sürmesi ihtimaline karşı zaman geçirmek için masa oyunları bulundurulmasının da faydalı olabileceği belirtiliyor.

Japonya

Japonya, deprem gibi doğal afetler ve Fukuşima’daki nükleer kaza gibi felaketlere yönelik hayatta kalma kitleri için öneriler sunmaya devam ediyor. Japon hükümeti tarafından hazırlanan listede, konserve yiyecek, su, cips, pirinç fıstığı, toz çorba paketleri, termos, havlu, ilk yardım çantası, harita ve nakit para gibi temel malzemeler yer alıyor. Ayrıca liste, çakmak, mum, radyo, bıçak, kadın hijyen ürünleri, eldiven ve beş metrelik ip gibi ek eşyaları da içeriyor.

Bu kapsamlı hazırlık önerileri, bireylerin kriz anlarında temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Ancak hem Japonya’da hem de diğer ülkelerde bu tür kitlere ihtiyaç duyulmayacak bir geleceği ummak hala en büyük temenni.

Related Posts

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile ikili ilişkileri görüştü

Suriye Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamaya göre, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile BAE Devlet Başkanı Al Nahyan telefonda görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra bölgesel konular ele alındı. İki ülke …

Filmlere konu olacak kurtuluş hikayesi! 55 gün sonra 5 balıkçı kurtarıldı

Peru’dan denize açıldıktan sonra tekneleri arıza yapan ve 55 gündür suda sürüklenen beş balıkçı, başka bir balıkçı teknesi tarafından kurtarıldı. Balıkçılar bu sürede yağmur ve deniz suyu içerek, hayatta kalmaya çalıştı.

Tutuklu CHP’li belediye başkanı Prof. Ahmet Özer’den memleketi Van’a mesaj: Yıllardır iktidar tarafından sürüncemede bırakılan Kürt sorununu biz çözeceğiz!

Tutuklu CHP’li belediye başkanı Prof. Ahmet Özer’den memleketi Van’a mesaj: Yıllardır iktidar tarafından sürüncemede bırakılan Kürt sorununu biz çözeceğiz!

Özgür Özel Van’da… Saat 12.00’yi işaret etti: ‘Önemli mesajlarımız olacak…’

CHP’nin “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin bugünkü adresi Van. Van mitingi 12.00’de başlayacak. Van Havalimanı’nda konuşan CHP lideri Özgür Özel “Bugün CHP açısından da Türkiye açısından da çok önemli bir gün” dedi.

Engelli öğrenciye skandal yanıt veren rektör konuştu: Sözlerim çarpıtıldı

Kocaeli Üniversitesi’nde soru-cevap etkinliğinde engelli öğrencinin tuvalet talebiyle ilgili verdiği cevapla tartışmaların odağında kalan Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Etkinlik sırasında dile getirilen engelli tuvaleti meselesi, devletimizin gücüyle çözülemeyecek bir mesele değildir. Bu konu çarpıtıldı. Devletimiz güçlüdür; binlerce, yüz binlerce tuvalet yapabilir. Burada mesele yalnızca bir tuvalet değil” dedi.

İran ile ABD arasındaki görüşmenin tarihi belli oldu

İran ile ABD arasındaki dördüncü tur nükleer görüşmelerin 11 Mayıs’ta Umman’da yapılacağı doğrulandı.