Kışın Araç Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konya’da havaların sıfır derece seviyelerinde seyrettiği şu günlerde sürücülerin araçlarını çalıştırırken ilk marş konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, dikkat edilmesi gereken noktaların ihmaliyle beraber ciddi maliyetlerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Kış aylarında sürücülerin araç bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, aracın ilk marşı ve motoru çalıştırmanın ardından da dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında tavsiyelerde bulundu. Teknik servis uzmanı Ural Zeybek, araçlardaki sıvı kontrolleri ve periyodik bakımlarının önemine dikkat çekerek, “İlk olarak araç bakımıyla alakalı olarak antifriz ölçümü çok önemli. Antifriz ölçümü olmadan aracın radyatörü, radyatör hortumları donabiliyor. Cam suyu dolu olması gerekiyor, cam suyu da donabiliyor, kaliteli olması gerekiyor. Daha sonra lastik, arabanın lastik dişleri, kışlık lastiğin olması gerekiyor. Lastiklerin üzerinde tarihleri de yazar, kontrol edilmesi gerekiyor, bunlar önemli faktörler” dedi.

“Motor soğukken ilk çalıştırmada en az 2-3 dakika rölantide çalışır vaziyetinde beklemeleri önemli”

Aracı çalıştırma aşamasındaki noktalara değinen teknik servis uzmanı Zeybek, “Dizel araçlarda benzinli araçlara göre buji olmadığı için farklı, dizel araçlarda ısıtma bujisi var. Bunların kesinlikle sağlam olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Aracı çalıştırmadan önce kontağı açıp birkaç kere kontağı açıp kapatın. Arabanın motorun iyice ısınması, silindirlerinin ısınması, aracı ilk çalıştırmadaki verimi arttırması için önemli. Aracı çalıştırmanın ardından kış aylarında özellikle motor soğukken ilk çalıştırmada 2-3 dakika rölantide çalışır vaziyetinde beklemeleri aracın biraz kendini toplaması açısından çok önemlidir. İlk çalıştırmadaki motor içerisindeki aşınmaları önlemek için 2-3 dakika çalıştırmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Motoru çalıştırır çalıştırmaz yürümeleri aracın motorunun aşırı şekilde aşınmasına neden olur”

Aracı çalıştırmanın ardından motorun kısa süreli rölantide çalıştırmanın faydalı olduğunu anlatan Zeybek, “Soğuk motorda özellikle ilk çalıştırır çalıştırmaz yürümeleri, beklemeden hareket etmeleri aracın motor içerisinde aşırı şekilde aşınmalara sebep oluyor. Soğukken silindir gömlekleri, siboplar, yatakların aşınmaları özellikle daha fazla olmaktadır. Öncelikle soğuk havalarda sabahları arabayı ilk çalıştırıp hareket ettikten sonra aracın soğuk motorla devrinin fazla yükseltilmesinde problem yaşıyoruz. Arabayı ilk çalıştırdıktan sonra arabanın ısınması, aşınmaları önlemek için arabayı biraz devirsiz kullanabilirler. Aşınmaları önlemek, motor sağlığı için araca gaz verip devrini yükseltmemek gerekiyor. Özellikle şehir içi yollarda da gizli buzlanmadan dolayı fazla devirli kullanmayıp kaza riskini azaltmaları önemlidir” diye konuştu. – KONYA

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Aracı kurumlardan 7 hisse için 15 yeni hedef fiyat: Aselsan, THY, Arçelik dikkat çekiyor

2025 ilk çeyrek bilançolarının ardından aracı kurumlar model portföylerini güncelledi. Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket için 15 farklı hedef fiyat açıklandı. İşte detaylar…

Bakan Kacır duyurdu! OSB Lojman projesinde ilk harç

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için lojman uygulamasını ilk kez Manisa’da hayata geçirdiklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz bu yeni modelle barınma ve ulaşım gibi temel gereksinimlerin yanı sıra sosyal donatı alanları, spor tesisleri, çocuk oyun alanları, eğitim ve kreş imkanlarıyla çalışanlarımız ile ailelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütüncül bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Şehirleşme planları ve yerel mimariyle uyumlu şekilde inşa edilecek, mülkiyeti OSB’ye ait olacak modern yaşam alanlarından, çalışanlarımız yaşadıkları şehirlerdeki kira bedelinin yaklaşık üçte biri oranında sembolik bir kullanım bedeli ödeyerek faydalanabilecek.” dedi.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda 430 yeni tünel inşa edildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2002 yılı sonunda 50 kilometre uzunluğunda 83 adet tünel olduğunu belirterek, “23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513’e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı” dedi.

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir