Orası Yeryüzündeki Cehennem! 40 Bin Kişilik Mega Hapishaneden Kan Donduran Görüntüler

El Salvador’da, çete üyesi olmakla suçlanan 2 bin tutuklu, çeşitli cezaevlerinden ülkenin en büyük hapishanesi olan “Terör Muhafaza Merkezi”ne nakledildi. 40 bin kişilik ‘mega hapishaneye’ nakil sırasında ortaya çıkan görüntüler Nazi kampını andırdı. Bu nakil, insan hakları savunucularının endişelerini bir kez daha gündeme getirdi.

NAKİL SIRASINDA GÖRÜNTÜLER TEPKİ ÇEKTİ

Tutuklular, avluda elleri başlarının üzerinde konumlandırılmış halde yere oturtuldu. Sadece iç çamaşırlarıyla oturan tutukluların ayaklarının zincirlenmiş olduğu görüldü. Bu görüntüler, insan hakları ihlali olarak nitelendirildi.

NTV’den Derya Altay’ın haberine göre Terör Muhafaza Merkezi, 40 bin kişilik kapasitesiyle Amerika kıtasının en büyük hapishanesi. 410 dönümlük bir alanı kaplayan hapishane, gece gündüz 600 asker ve 250 polis tarafından korunuyor.

Devlet Başkanı Nayib Bukele, bu cezaevini ülkesinin çetelerle mücadelesinin sembolü olarak görüyor.
2022’de suç çetelerine atfedilen cinayet dalgasının ardından 80 bin kişi gözaltına alınmış ve bu mega hapishane inşa edilmişti. Bukele, 2019’da iktidara gelmesiyle ülkede cinayet oranlarında ciddi bir düşüş yaşandığını ve bunun çetelere karşı aldığı önlemlere bağlı olduğunu savunuyor.

ELEŞTİRİLER GELDİ

El Salvador hükümetinin çetelere karşı yürüttüğü savaşın bir parçası olarak, şüphelilerin topluca tutuklanması insan hakları örgütleri tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Bazı şüphelilerin hiçbir suç yöneltilmeden hapishanede tutulduklarına dikkat çekiliyor. Bu uygulamaların, El Salvador’da hukukun üstünlüğünü ve adil yargılamayı zedelediği savunuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx