Şimşek sonuçtan memnun: Rekor vergi toplandı! Avukat, doktor, mimar ve mühendislerin geliri takipte!

Mehmet Şimşek’in Ekonomi Politikası Masaya Yatırıldı

2023 seçimlerinde ekonomiden sorumlu isim olarak belirlenen Mehmet Şimşek’in politikası hala etkisini sürdürüyor.

Yüksek enflasyonla mücadele stratejisi çerçevesinde şimdiye kadar asgari ücretli vatandaşlardan orta gelirli bireylere kadar geniş bir yelpazeye vergi yüklerini artırırken, büyük şirketlerin kar marjlarını da yükseltiyor.

Son verilere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi gelirlerini arttırma planı başarıyla ilerliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığının çalışmalarının katkısıyla 2024 yılında 1 trilyon 370 milyar lira matrah ve 411 milyar lira vergi beyan edildi. Aynı zamanda, gelirlerini beyan etmeyenler de denetim altına alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, geçen yıl elde edilen gelirlerle ilgili yaklaşık 5 milyon beyanname aldı. Bu durum, matrah ve tahakkuk eden vergi miktarında tarihteki en yüksek seviyelere ulaşıldığını gösteriyor.

Bakanlık kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında özellikle kira ve ücret gelirleri gibi kazançlar üzerinde detaylı çalışmalar gerçekleştirdi.

GİB, mükelleflere 1 Mart itibariyle SMS göndererek 2024 gelirleri için beyan döneminin açıldığını hatırlattı ve beyannamelerin elektronik ortamda verilebileceğini duyurdu.

Avukat, Doktor, Mimar ve Mühendisler Özel Takipte

Serbest meslek sahiplerine özellikle avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi meslek gruplarına dikkat çekildi. Gelirlerin doğru ve eksiksiz beyan edilmesi gerektiği vurgulandı ve yanlış veya eksik beyanlara cezai tedbirlerin uygulanacağı belirtildi.

Beyanname vermeyen mükelleflere beyan dönemi içinde üç defa hatırlatma yapıldı.

Hazır Beyan Sistemi üzerinden yapılan beyanname sayısında ve vergi miktarında tarihteki en yüksek seviyelere ulaşıldı.

İlk Kez Beyan Edenler Artıyor

2024 beyan döneminde 2 milyon 248 bin mükellef gelir beyanında bulunarak 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan etti. Bu rakamlar, geçen yıla göre beyan sayısında %24, matrah ve vergide ise sırasıyla %115 ve %111 artışı gösteriyor.

473 bin mükellef ilk defa kira, ücret ve diğer gelirlerden mükellefiyetlerini tesis ederek beyanname verdi.

Ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarından gelir elde edenler tarafından da 2 milyon 747 bin beyanname verildi ve 512,9 milyar lira matrah ile 143,7 milyar lira vergi beyan edildi.

Toplamda 4 milyon 995 bin beyanname verilerek 1 trilyon 370 milyar 500 milyon lira matrah ve 411 milyar lira vergi beyan edildi.

Gelir Beyanında Bulunmayanlar İncelemeye Alındı

GİB, beyan döneminin sona ermesinin ardından gelirlerini beyan etmeyen veya eksik beyanda bulunan mükellefleri tespit etmek üzere çalışmalar başlattı.

Bu kişiler hakkında cezai işlemler uygulanacağı vergi dairelerine bildirilecek.

Bunlar arasında cezai işleme maruz kalmamak için Vergi Usul Kanunu’nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname vermeleri önerildi.

Hazır Beyan Sistemi üzerinden beyanname verme ve vergi ödeme imkanları sunulmaktadır.

Şimşek Sonuçlardan Memnun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarının olumlu sonuçlarından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Şimşek, “Son bir yılda yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmaları sayesinde 2023 ve 2024 vergi dönemlerine ilişkin beyanname veren mükellef sayısında 826 bin 169 artış yaşandı.” dedi.

Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede kararlılıkla devam edeceklerini ve doğru beyanname veren mükelleflere teşekkür ettiğini belirtti. Ayrıca, Gelir İdaresi personeline de katkılarından dolayı teşekkür etti.

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

Aracı kurumlardan 7 hisse için 15 yeni hedef fiyat: Aselsan, THY, Arçelik dikkat çekiyor

2025 ilk çeyrek bilançolarının ardından aracı kurumlar model portföylerini güncelledi. Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket için 15 farklı hedef fiyat açıklandı. İşte detaylar…

Bakan Kacır duyurdu! OSB Lojman projesinde ilk harç

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için lojman uygulamasını ilk kez Manisa’da hayata geçirdiklerini belirterek, “Geliştirdiğimiz bu yeni modelle barınma ve ulaşım gibi temel gereksinimlerin yanı sıra sosyal donatı alanları, spor tesisleri, çocuk oyun alanları, eğitim ve kreş imkanlarıyla çalışanlarımız ile ailelerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bütüncül bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Şehirleşme planları ve yerel mimariyle uyumlu şekilde inşa edilecek, mülkiyeti OSB’ye ait olacak modern yaşam alanlarından, çalışanlarımız yaşadıkları şehirlerdeki kira bedelinin yaklaşık üçte biri oranında sembolik bir kullanım bedeli ödeyerek faydalanabilecek.” dedi.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda 430 yeni tünel inşa edildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2002 yılı sonunda 50 kilometre uzunluğunda 83 adet tünel olduğunu belirterek, “23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513’e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı” dedi.

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir