Ulusal meslek standartları yayınlandı: Şarkıcılara ve çalgıcılara mesleki belge yolu açıldı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Mustafa Necmi İlhan: Şarkıcı ve Çalgıcılar İçin Yeni Standartlar Belirlendi

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Mustafa Necmi İlhan, şarkıcı, çalgıcı ve koro şefliği için ulusal meslek standartlarının yayınlandığını belirterek, “Önümüz yaz, düğünler başladı. Artık düğünlerde belgeli çalgıcıların, şarkıcıların görev yapması istenmeyen bazı durumları engelleyebilir ” dedi.

Eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlama görevini yerine getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MYK, nitelikli insan kaynağının oluşması için mesleklere standart, çalışanlara belge kazandırmaya devam ediyor.

MKY ile Eyüp Musiki Vakfı arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında 8 Mayıs 2023’te şarkıcı, çalgıcı ve koro şefine ilişkin ulusal yeterlilikler hazırlandı. Kültür, sanat ve tasarım sektöründe geliştirilen yeterlilikler 21 Mayıs’ta yürürlüğe girerken, şarkıcı, çalgıcı ve koro şefi olmak isteyenlerin belgelendirme koşulları da belirlenmiş oldu.

Söz konusu meslekleri icra etmek isteyen kişilerin teorik ve performans sınavlarından başarılı olmaları beklenirken, süreç sonunda şarkıcı, çalgıcı ve koro şefi mesleklerini icra edenler, mesleki yeterlilik belgelerini alabilecek.

“900’den Fazla Mesleğin Standardını Belirledik”

MYK Başkanı İlhan, kurum olarak temel amaçlarının tüm mesleklerde standartları belirlemek ve bununla ilgili yeterlilikleri oluşturarak nitelikli iş gücünü sağlamak olduğunu söyledi.

Şu ana kadar 900’den fazla mesleğin standardını belirlediklerini ifade eden İlhan, tarım işçisinden zirai dron operatörüne, bilişim teknolojileri mimarisi uzmanından adli toksikoloğa kadar çok geniş bir kapsamda hizmetlerini sürdürdüklerini belirtti.

Son olarak şarkıcı, çalgıcı ve koro şefi için ulusal mesleki yeterlilik standardının hazırlandığını ve geçen ay yayınlandığını bildiren İlhan, “Her meslekte bir standart olması gerekiyor. Herkes bir şey yaptığını söylüyor ama bunun standardını oluşturmak önemli. Yani bir insan nasıl şarkıcı, çalgıcı ve koro şefi olacak? Bu doğrultuda ulusal standartları ve yeterlilikleri yayınladık, yürürlüğe girdi ” diye konuştu.

Performans Sınavında Başarılı Olunması Gerekiyor

Müzisyenlerin, mesleki yeterliliğe kavuşmasını arzuladıklarını vurgulayan İlhan, şu ifadeleri kullandı:

Meslek standartlarını belirlerken iyi şarkı söylemek açıkçası yetmiyor. Bir kişi ‘Ben şarkıcı olmak istiyorum.’ derse nasıl yapacak? Beslenme ve uyku düzenini ayarlaması, ses organlarını harekete geçirmek için ses ısıtmasını yapması gerekiyor.

Provadaki akışa göre çalgı ya da toplulukla, müzikal nüanslara uyarak seslendirme yapması ve alanı ile ilgili mesleki eğitimlere katılması gerekiyor. Bir insan şarkıcı olacaksa, Türk sanat müziği, Türk halk müziği ve Türk pop müziği eseri seslendirmede yapılacak bir performans sınavında başarılı olması gerekiyor.

Aday, farklı makamlardan, ses kapasitesini gösterebileceği geniş ses aralığına sahip müzik, üslup, tavır ve yorum özelliklerini yaratan eserleri seslendirmesi sonucunda bu belgeyi alabilecek.”

İlhan, çalgıcılar için de telli çalgılar, yaylı çalgılar, vurmalı çalgılar, üflemeli çalgılar ve tuşlu çalgılar olmak üzere 5 grupta değerlendirme yapılacağını, performans sınavında başarılı olunarak belgenin alınabileceğini söyledi.

Koro şeflerinin ise eserlerinde yer alan ses gürlüğü, hız ve yavaşlığın ne zaman artıp azalacağı gibi belirlenen koşulları sağlaması gerektiğini aktaran İlhan, “Koro şeflerimiz Türk sanat müziği, Türk halk müziği ve polifonik müzik korolarına yönelik sınava girebilecek. Performans sınavında seçtiği alana göre sınava girecek, buna göre koro şefi ünvanı alabilecek ” diye konuştu.

Hazırlanan yeterliliklerin her alanın niteliğini artırması ve belgelenmiş iş gücünün oluşturulması açısından güzel çalışmalar olduğunu dile getiren İlhan, şunları kaydetti:

Önümüz yaz, düğünler başladı. Artık düğünlerde belgeli çalgıcıların, belgeli olan şarkıcıların görev yapması istenmeyen bazı durumları engelleyebilir. İstenen performansın gösterilmesi, hem bu hizmeti veren kişilerin memnun olması hem de hizmet alan kişilerin memnun olması yönünde güzel bir süreç başlayacağını düşünüyorum.” (AA)

 

Related Posts

Anadolu’dan Yunanistan’a göç edenlerin sesi, bir hafıza arşivi: Women of Rebetiko

Anadolu’dan Yunanistan’a göç edenlerin sesi, bir hafıza arşivi: Women of Rebetiko

AYT sınavı saat kaçta başlayacak, bitecek? AYT sınavı kaç dakika sürecek, kaç soru sorulacak?

Alan Yeterlilik Testi (AYT) kapsamındaki üniversite sınavı için geri sayım başladı. 1 milyon 721 bin 60 adayın katılacağı 2025 AYT sınavı, Türkiye genelinde bugün gerçekleşecek. Peki, AYT sınavı saat kaçta başlayacak, bitecek? AYT sınavı kaç dakika sürecek, kaç soru sorulacak?

En yaşlı aday 8’inci kez üniversite sınavına girdi

Edirne’de yaşayan, 2 üniversite mezunu “filozof hurdacı” 81 yaşındaki Şevki Kılıç, gençlere eğitimin her yaşta mümkün olduğunu göstermek ve bilgilerini test etmek için bu yıl 8. kez üniversite sınavına girdi.

İlkokul kayıtları ne zaman başlıyor 2025? MEB ilkokul 1. sınıf kayıtları nereden ve nasıl yapılır?

Okul kayıt tarihleri 2025 2026 eğitim öğretim yılı öncesi velilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Millî Eğitim Bakanlığınca 2025-2026 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, adrese dayalı olarak yapılacak. İlkokul 1. sınıf kayıtları, yaz tatilinin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşecek. Yeni eğitim öğretim takvimi netleşirken, veliler de ‘Çocuğum hangi okula başlayacak?’ sorusunun yanıtına odaklandı. Okul kayıt işlemlerini tamamlayacak olan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden e okul kayıt sorgulama sayfasından bilgi edinebilecekler. Peki, lkokul 1. sınıf kayıtları ne zaman başlıyor 2025, başladı mı? Okul kayıtları nasıl yapılır? Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kayıt tarihleri 2025

Resmi Gazete kararları 19 Haziran 2025 | Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yayınlandı! Bugünkü Resmi Gazete kararları ve atamaları neler?

19 Haziran tarihli, 32931 Sayılı Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı atama kararları, yönetmelikler, tebliğler ve AYM kararlarının yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yer aldı. Ayrıca Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği ile Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’de yer aldı. Günlük yayınlanan Resmi Gazete’nin ilanlar sayfasında, kamu personel alımı ilanları ve üniversitelerin öğretim üyesi alım ilanları paylaşılıyor. Peki, 19 Haziran Resmi Gazete kararları neler? İşte, Resmi Gazete 19 Haziran 2025 kararları ve ayrıntılar.

LGS Kapsamındaki Merkezi Sınav Tamamlandı

LGS bitti ! Millî Eğitim Bakanlığınca LGS kapsamında gerçekleştirilen merkezî sınava bu yıl 8’inci sınıftaki 1 milyon 10 bin 916 öğrenci başvurdu.