YKS başvuruları 3 Mart’ta sona erecek. Sınav 21-22 Haziran’da: Erken havlu atmayın!

Eğitim uzmanı, psikolojik danışman Cihan Yeşilyurt, geçen yıl hukuk fakültelerini tercih edebilmek için 125 bin olan başarı sırasının bu yıl 100 bine getirildiğini hatırlatarak, “Bu durumun hukuk tercihi yapacak adayları zorlayacağını söyleyebiliriz. Zira 100 bin başarı sırası eşit ağırlık puan türü için oldukça yüksek. Öğrencilerin daha fazla çaba harcamaları ve netlerini artırmaları gerekecek” dedi.

Başarı sıralaması istenen diğer yükseköğretim programları için herhangi bir değişiklik yapılmadığına dikkat çeken Yeşilyurt, tıp fakültesi tercihi için 50 bin olan sıralamanın devam ettiğini, 34 yaş üstü kadınlar ve depremzede adaylar için kontenjan uygulamasının bu yıl da süreceğini söyledi. YKS’de her bir oturum için adaylardan istenen ücret ise 450 TL. Geçen yıl bu rakam 295 TL idi.

10 MADDEDE SON 4 AY

Yeşilyurtun üniversite adaylarına kalan süre için önerileri şöyle:

1) Adaylar ilk dönemi verimli geçiremediklerini düşünüyorlarsa, ikinci dönem yeni bir başlangıç olabilir. Konuları tek tek yazıp güçlü ve zayıf olduklarınızı belirleyin ve eksiklerinizi kapatmak için harekete geçin. Erken havlu atmayın, elinizden gelen gayreti gösterin! Çok şeyin değiştiğini göreceksiniz.

2) Sınava hazırlıkta herkesin takılıp kaldığı bir konu var: Soru sayısı. Kaç tane soru çözüldüğünü saymaya gelene kadar bir öğrencinin yapması gereken çok önemli bir iş var. Dersi anlatıldığı yerde, öğretmenden dinlemek. Bunu yapmadan soru çözmeye ağırlık vermenin hiçbir anlamı olmaz.

3) Çözülemeyen soruları doğru zamanda yani fazla bekletmeden ve biriktirmeden sormanın konuyu tam olarak kavramadaki katkısı çok büyük. Bu soruları saklayıp sınava yakın zamanlarda kendinizi tekrar deneyebilirsiniz.

4) Geçmiş yılların üniversite sorularını ve iki haftada bir en az bir tane (TYT-AYT) deneme sınavı çözmek adayların performansını artıracaktır.

5) Adaylar özellikle TYT’de zaman problemi yaşayabiliyor. Bu yüzden yapılacak denemelerde zamana uymaya gayret gösterilmeli. Özellikle deneme sınavlarında tuvaleti bahane edip sık sık sınav bölünmemeli. Çünkü gerçek sınavda bu şans olmayacak.

6) Üniversite sınavında her soru çok değerli. Yapacağınız bir fazla soru binlerce adayın önüne geçmenizi sağlayabilir. Bu yüzden dengeli bir ders çalışma programı hazırlayıp her derse gereken önemi vermelisiniz.

7) Adaylar, konu eksiklerini gidermek için okulda ya da kursta mutlaka öğretmenlerin etütlerinden yararlanmalılar. Sadece video anlatımlarıyla yetinmemeliler.

8) Öğrenciler konuların yetişemeyeceğini ve çok eksikle sınava gireceklerini düşünüyorlar. Bu endişe, çalışmaya sevk ederse öğrencilerin lehinedir. Derslere asılın, eksikleri giderin. Kendinize güvenin.

9) Adaylar sağlıklarına, özellikle beslenme ve uykularına özen göstermeliler. Düzenli beslenme ve uyku düzeninin ayarlanmış olması fiziksel olarak kişilerin daha zinde hissetmesini sağlayacak, kaygıyı da azaltacaktır.

10) Sürekli “sınav zor olacak” düşüncesi ile hareket etmek paniğe yol açabilir. Bu yüzden sınava ilişkin olumlu düşünmeye çalışmalısınız.

Related Posts

Anadolu’dan Yunanistan’a göç edenlerin sesi, bir hafıza arşivi: Women of Rebetiko

Anadolu’dan Yunanistan’a göç edenlerin sesi, bir hafıza arşivi: Women of Rebetiko

AYT sınavı saat kaçta başlayacak, bitecek? AYT sınavı kaç dakika sürecek, kaç soru sorulacak?

Alan Yeterlilik Testi (AYT) kapsamındaki üniversite sınavı için geri sayım başladı. 1 milyon 721 bin 60 adayın katılacağı 2025 AYT sınavı, Türkiye genelinde bugün gerçekleşecek. Peki, AYT sınavı saat kaçta başlayacak, bitecek? AYT sınavı kaç dakika sürecek, kaç soru sorulacak?

En yaşlı aday 8’inci kez üniversite sınavına girdi

Edirne’de yaşayan, 2 üniversite mezunu “filozof hurdacı” 81 yaşındaki Şevki Kılıç, gençlere eğitimin her yaşta mümkün olduğunu göstermek ve bilgilerini test etmek için bu yıl 8. kez üniversite sınavına girdi.

İlkokul kayıtları ne zaman başlıyor 2025? MEB ilkokul 1. sınıf kayıtları nereden ve nasıl yapılır?

Okul kayıt tarihleri 2025 2026 eğitim öğretim yılı öncesi velilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Millî Eğitim Bakanlığınca 2025-2026 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, adrese dayalı olarak yapılacak. İlkokul 1. sınıf kayıtları, yaz tatilinin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşecek. Yeni eğitim öğretim takvimi netleşirken, veliler de ‘Çocuğum hangi okula başlayacak?’ sorusunun yanıtına odaklandı. Okul kayıt işlemlerini tamamlayacak olan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden e okul kayıt sorgulama sayfasından bilgi edinebilecekler. Peki, lkokul 1. sınıf kayıtları ne zaman başlıyor 2025, başladı mı? Okul kayıtları nasıl yapılır? Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kayıt tarihleri 2025

Resmi Gazete kararları 19 Haziran 2025 | Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yayınlandı! Bugünkü Resmi Gazete kararları ve atamaları neler?

19 Haziran tarihli, 32931 Sayılı Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı atama kararları, yönetmelikler, tebliğler ve AYM kararlarının yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yer aldı. Ayrıca Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği ile Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’de yer aldı. Günlük yayınlanan Resmi Gazete’nin ilanlar sayfasında, kamu personel alımı ilanları ve üniversitelerin öğretim üyesi alım ilanları paylaşılıyor. Peki, 19 Haziran Resmi Gazete kararları neler? İşte, Resmi Gazete 19 Haziran 2025 kararları ve ayrıntılar.

LGS Kapsamındaki Merkezi Sınav Tamamlandı

LGS bitti ! Millî Eğitim Bakanlığınca LGS kapsamında gerçekleştirilen merkezî sınava bu yıl 8’inci sınıftaki 1 milyon 10 bin 916 öğrenci başvurdu.