Investing.com – Ethereum, geçtiğimiz günlerde ETF onaylarının ardından bir hareketlilik kaydetse de vadeli Ethereum ETF’sine talebin zayıf kalması beklentileri boşa çıkardı.
Piyasa genelini etkileyen olumsuzlukların yanında Ethereum piyasası için başarısızlık olarak kabul edilen vadeli ETF ürünlerinin piyasaya sürülmesinin ardından ETH/BTC paritesinde düşüş devam etti ve parite, son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Genel düşüş eğilimindeki ETH/BTC, özellikle Ekim ayına girilmesiyle birlikte düşüş eğilimini artırdı. Ay başında 0,061 seviyesindeki parite, 10 günlük süre zarfında %7 daha düşerek bu hafta 0,056’ya kadar en son Temmuz 2022 döneminde görülen seviyelere geriledi.
Geçen hafta ABD piyasasında 6 vadeli Ethereum ETF onayı geldi. Bu, kurumsal yatırımcıların Ethereum’a dolaylı yoldan yatırım yapma seçeneklerini genişleten bir gelişme olarak lanse edildi, ancak talebin ortalama 10 milyon dolar seviyesinde kalması bir hayal kırıklığına yol açtı.
Diğer yandan kripto para piyasasında boğa sezonunun yaşandığı dönemde piyasaya sürülen vadeli Bitcoin ETF’leri ilk gününde 1 milyar dolarlık işlem hacmiyle rekor kırmıştı. Ayı piyasası koşullarının devam ettiği bu dönemde, risk iştahının son derece düşük kalması, ETH ETF’lerine ilgi gösterilmemesindeki en büyük faktör olarak ortaya çıktı.
Ethereum’a ilgi azalıyor
Bu gelişme, diğer araştırma sonuçlarıyla birleştirildiğinde Ethereum piyasasına yönelik ilginin son zamanlarda azalmaya devam ettiği sonucu ortaya çıkıyor. Blockchain araştırma şirketi Kaiko, hafta başında ETH spot işlem hacimlerinin de son 2 aydır sabit kaldığını ve sadece birkaç gün 2 milyar doların üzerine çıktığını raporladı.
Piyasayı domine eden iki kripto para ise bu dönemde yatırımcıların bakış açısına göre farklılık görüyor. Bitcoin, özellikle uzun vadeli yatırımcılar için dijital altın olarak kabul edilirken durgunluk dönemlerinde dahi talebini artırabiliyor.
Bu noktada en büyük kripto paranın hakimiyet oranını %40 bölgesinden %50’ye yakın seviyelere çıkarması bunun en büyük örneği olarak görülebilir. Diğer yandan Ethereum, çalışma prensibinden dolayı daha çok teknoloji ürünü anlayışıyla kabul görüyor. Bu da mevcut ortamda Ethereum’un daha riskli bir varlık olarak daha az talep görmesindeki en büyük etken olarak kabul ediliyor.