Pera Film’de ‘İşgallerin Gölgesinde’

Pera Film‘in İstanbul Araştırma Enstitüsü’nün Cumhuriyet’in kuruluşunun hemen öncesine, İstanbul’un işgal yıllarına odaklanan ‘Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918-1923’ sergisine paralel hazırladığı ‘İşgallerin Gölgesinde’ adlı film seçkisi 15 Ekim – 10 Aralık’ta Pera Müzesi‘nde gerçekleştiriliyor.

İstanbul Araştırma Enstitüsü’nün ‘Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918-1923’ sergisi, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İtilaf devletlerince işgale uğrayan İstanbul’a bakıyor. Yaklaşık beş yıl süren işgali askeri, sosyal ve kültürel katmanlarıyla ele alan sergide İstanbul Araştırmaları Enstitüsü arşivinin yanı sıra Türkiye, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Ermenistan, Rusya gibi ülkelerden toplanan, birçoğu ilk kez sergilenen yazılı ve görsel dokümanlar yer alıyor.

Pera Film’in ‘İşgallerin Gölgesinde’ adlı film programıysa İtalyan Yeni Gerçekçiliği akımının önemli temsilcilerinden Roberto Rossellini’nin İkinci Dünya Savaşı sonrası çektiği üç filmi bir araya getiriyor.

Rosselli’nin ‘Savaş Üçlemesi’ savaşların insanlar, toplumlar ve şehirler üstündeki etkilerini takip ederken bir döneme de ışık tutuyor. Serinin ilk halkası olan ‘Roma Açık Şehir’ (Roma città aperta, 1945) işgal altındaki Roma’da, Nazi karşıtı direnişin gölgesinde geçen gündelik yaşamın izini sürüyor. Cannes’da Altın Palmiye’yi kazanan film İtalyan Yeni Gerçekçiliği akımının en önemli yapıtlarından kabul ediliyor. Rossellini’nin 1946’da çektiği ‘Hemşehri’ (Paisà) birbirinden farklı altı bölümde, müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’yı işgalini anlatıyor. Serinin son filmi olan ‘Almanya Sıfır Yılı’ (Germania anno zero, 1948) ise yerle bir edilmiş Berlin’de hasta babası ve iki kardeşiyle yaşam mücadelesi veren 12 yaşında bir çocuğun hikayesini anlatıyor.

SERGİ 26 ARALIK’A KADAR AÇIK

Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun küratörlüğünde, uluslararası bir danışma kurulunun katkısıyla hazırlanan ‘Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923’ sergisi ise 26 Aralık’a kadar ziyarete açık. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir