Reuters yazdı: Yabancı yatırımcılar Türkiye’ye geri dönüyor

Yatırımcılar ve analistler, para politikasındaki normalleşmenin daha köklü hale gelmesiyle birlikte uluslararası yatırımcıların yerel tahvillere ve CDS’lere odaklanarak Türkiye’ye olan ilgilerini artırdıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasaların kaçan enflasyonla mücadele etmek için istediği büyük faiz artışlarını onayladı ve yaklaşık on yıldır yatırımcıları Türkiye’den caydıran alışılmışın dışındaki bir politikadan bir değişime işaret etti.

“DÖNÜŞ RAKAMLARI GÜÇLÜ”

Merkez Bankası geçen yılın Haziran ayından bu yana politika faizini toplam 4,150 baz puan artırdı.

Perşembe günü yapılan politika toplantısında banka ana faiz oranını beklendiği gibi yüzde 50’de sabit tutarken, enflasyon risklerine karşı temkinli olmaya devam etti.

7 trilyon dolardan fazla varlığı yöneten Vanguard’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Aktif Sabit Gelir Eş Başkanı Nick Eisinger, “Yatırımcılar şu anda oldukça aktif bir şekilde geri dönüyorlar, rakamlar gerçekten güçlü. Çok fazla giriş oldu” dedi.

Citi analistleri de bu görüşe katılarak, politika değişikliğinin Türk varlıklarına olan ilgiyi artırdığını söyledi. Citi’den Luis Costa müşterilerine gönderdiği bir notta, “İçinde bulunduğumuz dönemi Türkiye piyasaları için yerel, dış, kurumsal kredi ve hisse senedi piyasalarında bir tür rönesans olarak görüyoruz” dedi. Türk varlıklarındaki yükseliş geniş tabanlı oldu, ülkenin ana hisse senedi endeksi yılbaşından bu yana yüzde 46’dan fazla yükseldi ve aynı dönemde bankacılık sektöründeki yaklaşık yüzde 80’lik yükselişle desteklendi.

Yurtiçi devlet tahvillerinin getirisi yılbaşından bugüne yüzde 4’ün üzerinde olup, daha geniş JPMorgan GBI-EM Küresel Çeşitlendirilmiş endeksinin yüzde 1’den az olan getirisinden çok daha iyi performans gösterdi. Tahviller Kasım ayında ilk yabancı ilgisiyle karşılaşmış, daha sonra bu ilgi azalmıştı. Ancak Mart ayındaki 500 baz puanlık faiz artışı ve 31 Mart’taki yerel seçimlerde muhalefetin elde ettiği başarının ardından ilgi yeniden canlandı.

Türkiye’nin döviz cinsinden borçları yüzde 2,4 oranında getiri sağlamış olup, bu oran JPMorgan EMBI Global Çeşitlendirilmiş endeksinin geneline paralel. Bununla birlikte, son 12 ayda Türkiye’nin getirisi yüzde 24,6 ile daha geniş endeksin iki katından fazla oldu.

Lira yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 8’den fazla değer kaybetmiş olsa da, Nisan ortasında rekor seviyeye ulaşmasından bu yana para birimi istikrar kazandı. Vanguard’dan Eisinger, parasal koşulların şu anda oldukça sıkı olduğunu ve dolarsızlaşmanın devam ettiğini söyledi. Eisinger, “Reel olarak para birimi değer kazanıyor, bu iyi bir şey ve bunu yapmak istiyorlar çünkü enflasyonu düşürmek için iyi bir çıpa” dedi. Hisse senetleri konusunda Citi, güçlü hisse senedi piyasası rallisinin ardından bankalar için nötr konuma geçtiğini söyledi. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, bankacılık sektörünün güçlü olduğunu, aktif kalitesinde sorun bulunmadığını ve sorunlu kredi oranının düşük olduğunu belirtti.

Eisinger, ileriye dönük olarak, CDS’lerin (bir ihraççıya temerrüde karşı sigorta sağlamak için kullanılan araçlar) yatırımcılar için bir sonraki büyük işlem olabileceğini söyledi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri perşembe günü 264 baz puan seviyesindeydi, 12 ay önceki 673 baz puanın yarısından daha az. Eisinger, “Doğru yaparlarsa Türkiye’nin CDS’leri kolayca 225 olabilir. Eğer bu büyüklüğü koyarsanız ve doğru yaparlarsa, bu büyük bir anlaşma olur” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx